Trouwen in Adam
Image default
Energie

Alles over de salderingsregeling in Nederland

Een van de redenen waarom zonnepanelen zo’n aantrekkelijke investering zijn, ligt in de regeling van netmetering, bekend als de de salderingregeling. De wet op de netmeting stelt dat de energiebedrijven verplicht zijn om al het vermogen dat uw huishouden teruglevert aan het net af te trekken van de hoeveelheid stroom die het van het net verbruikt. Dat betekent dat u uiteindelijk alleen betaalt voor het resulterende saldo tussen de twee. Als uw zonnepanelen in een jaar precies evenveel energie produceren als uw huishouden verbruikt, zou u in theorie het elektriciteitsverbruik van uw energierekening naar nul kunnen elimineren.

De toekomst van de salderingsregeling

De salderingsregeling is zeer succesvol geweest om van zonnepanelen een populaire investering te maken. Maar de huidige regelgeving verandert vanaf het jaar 2023. De reden voor deze verandering is dat de overheid belasting over elektriciteit misloopt: een huishouden zonder zonnepanelen betaalt immers (o.a.) btw over elke verbruikte kWh, terwijl een huishouden met zonnepanelen door de salderingsregeling uiteindelijk een stuk minder btw kan betalen over de stroom die het verbruikt. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige salderingsregeling langzaam en gefaseerd af te bouwen, waardoor het percentage energie dat vanaf 2023 gesaldeerd wordt met 9% per jaar wordt verlaagd. In de laatste fase wordt de netmeting vanaf 2031 volledig afgebouwd.

Hoe gaat het werken?

Op dit moment en tot en met 2022 verandert er niets: alle stroom die je teruglevert aan het net wordt, kWh voor kWh, afgetrokken van de hoeveelheid energie die je verbruikt. In het jaar 2023 daalt het percentage energie dat netto gedoseerd wordt van 100% naar 91%, zoals te zien is in onderstaande grafiek. Dat betekent dat 91% van alle elektriciteit die u teruglevert aan het net, wordt afgetrokken van de energie die u verbruikt. Dat betekent echter niet dat de resterende 9% waardeloos is. Voor dat bedrag krijg je nog wel een vergoeding, zij het niet in hetzelfde prijsniveau als de stroom die je verbruikt. Het kabinet heeft besloten dat er een minimumprijs komt die een huishouden moet krijgen voor teruglevering aan het net en heeft deze minimumprijs bestempeld als de ‘redelijke vergoeding’.