Trouwen in Adam
Image default
Society / Relationships

Faalangst

Faalangst is een term die we heel letterlijk kunnen nemen, namelijk de angst om te falen en dus niet aan de vooropgestelde verwachtingen te voldoen. Dit kan in zeer uiteenlopende situaties voorkomen zoals bij een opdracht op het werk, bij een examen voor school maar ook bij bepaalde verantwoordelijkheden in het privéleven zoals de opvoeding van de kinderen. We kunnen echter wel stellen dat het gros van de klachten van faalangst zich eerder op het werk of op school afspelen.
Hoewel iedereen wel een gezonde dosis angst heeft om te falen, zal het bij mensen met faalangst grotere vormen aannemen en zal het voor een groot stuk het leven van die mensen gaan beheersen. Uiteindelijk kunnen ze volledig blokkeren of zullen ze de gevraagde opdracht uit de weg gaan om falen te voorkomen.

 

Symptomen van faalangst

De klachten die mensen met faalangst ondervinden kunnen zeer uiteenlopend zijn en in verschillende gradaties voorkomen.
Enerzijds zijn er de typische algemene symptomen van angstaanvallen waar te nemen zoals een verhoogde hartslag, overmatig zweten, duizeligheid, spierpijnen en een moeilijkere ademhaling. Uiteraard zijn niet bij iedereen al deze symptomen aanwezig of in dezelfde mate, iedereen geeft op zijn eigen manier uiting aan gevoelens van angst.
Anderzijds zijn er ook meer specifieke symptomen die kunnen gelinkt worden aan faalangst. Dit zijn zaken die vaak minder makkelijk aan te duiden zijn zoals een laag zelfbeeld, uitstelgedrag, perfectionisme en een slechte nachtrust.

 

Faalangst aanpakken

Om faalangst te overwinnen, zal het in de eerste plaats zaak zijn de oorzaak ervan te achterhalen en van daaruit te gaan verder werken aan mogelijke oplossingen. Therapeuten bieden hiervoor begeleiding aan waarin vooral zal gewerkt worden aan het opkrikken van het zelfbeeld en het leren omgaan met opgelegde verwachtingen. Tevens zullen technieken aangeleerd worden om te ontspannen tijdens stressvolle situaties.

Gerelateerde artikelen

Het bijhouden van je huis

4 redenen waarom roddelen goed is!

Laten doen van een ooglidcorrectie