Trouwen in Adam
Image default
Society / Relationships

4 redenen waarom roddelen goed is!

Alhoewel iedereen er schuldig aan is, wordt roddelen als iets slechts gezien. Het laat men denken aan stiekeme gesprekken met leugens en onterechte beschuldigingen. Dat roddelen slecht is, wordt er als kind ingelepeld. Toch blijkt het roddelen een goede invloed te hebben. Het blijkt volgens wetenschappers belangrijke functies te hebben. Dus open maar snel het showbizz nieuws en roddelen maar!

Bescherming

Geroddel op de werkvloer is een veelvoorkomende situatie. Stel je voor; een collega presteert succesvol werk op de werkvloer en velen zijn jaloers. Eén van de jaloerse collega’s verspreid de roddel dat hij het werk van hem heeft overgenomen en daarmee het succes heeft behaald. Door de onterechte beschuldiging kunnen collega’s ervoor kiezen de werkelijkheid te delen met anderen. Dat lucht op, maar er is sprake van roddelen. Roddelen wordt gezien als het praten over anderen zonder dat zij aanwezig zijn. Goed of slecht, roddelen is roddelen.

Opluchting

Roddelen wordt ook wel gezien als ‘opluchtingshypothese’. Egoïstisch gedrag kan anderen frustratie en irritatie brengen. Door te roddelen over het gedrag wordt de irritatie geuit, dat zorgt voor een opluchting. Door anderen te waarschuwen voor het egoïsme laat je de personen weten wie ze beter niet kunnen vertrouwen. En dat blijkt uit onderzoek een fijn gevoel te geven.

Minder egoïstisch

Door het vele roddelen is de kans groot dat er ook over jou geroddeld wordt. Door weinig dingen te doen waarover geroddeld kan worden, kan het roddelen worden tegengaan. Mensen gedragen zich minder egocentrisch als ze weten dat er over hen geroddeld kan worden, zo blijkt uit onderzoek. Als men deze dreiging niet ervaart, gaan ze vaker de grens over. Een gossip kunnen gezien worden als een soort rem op egoïstische neigingen.

Vrijgevig

Als men bewust is dat er over hem/haar geroddeld kan worden, wilt diegene zich graag van zijn beste kant laten zien. Doordat je weet dat er naar je gekeken wordt, doe je extra je best. Uit onderzoek blijkt dat men vrijgeviger is als ze weten dat over hun gedrag geroddeld kan worden. Er zal meer gedoneerd worden of zullen vrijwilligerswerk sneller aannemen.

 

 

http://showbizz24.nl

Gerelateerde artikelen

Welk huwelijkscadeau moet ik geven?

Een nieuw dak

Waarom bleken mensen hun tanden?