Trouwen in Adam
Image default
Horeca

Horeca vaatwasser: een glansrol in de professionele keuken

Iedereen die weleens in een professionele keuken gewerkt heeft kent het belang van de horeca vaatwasser. Waar de afwas vaak wordt gezien als het minst belangrijke onderdeel van een restaurant is in realiteit het tegendeel waar. Zonder een soepele en strak georganiseerde spoelkeuken loopt het gehele restaurant binnen de kortste keren in de soep. Koks komen zonder schone messen en pannen te zitten en hebben zelf niet de tijd om hun gebruikte keukenattributen schoon te maken. Maar ook de borden, glazen en het bestek in het restaurant raken snel op wanneer er niet continu nieuwe aanvoer van schoon servies is vanuit de vaatwas hoek. Één van de belangrijkste aankopen die je dan ook kunt doen als horecaondernemer, is het aankopen van een betrouwbare en degelijke horeca vaatwasser. In dit artikel vertellen we je waarom dat zo is en waar je op moet letten als je een horeca vaatwasser gaat kopen.

Het belang van de afwas

Zoals we hierboven al even benadrukten, is een goede organisatie van de spoelkeuken een onmisbaar onderdeel van het restaurant. En dat terwijl de afwas vaak wordt gezien als vervelend klusje of bijbaantje. Natuurlijk kunnen we niet zeggen dat een goede horeca vaatwasser belangrijker is dan andere onderdelen van de keuken. Zonder koeling, fornuis of oven kom je ook niet ver. Maar zoals in de praktijk wel bij meer dingen het geval is, is een succesvolle keuken afhankelijk van de samenwerking tussen deze verschillende onderdelen. Heb je een goedlopend restaurant waarbij elke avond vele heerlijke gerechten vanuit de keuken de zaal in worden gestuurd door koks die razendsnel en op hoog niveau kunnen koken? Dan zul je daarnaast een strak georganiseerde afwas hoek moeten hebben die het tempo van jouw koks minstens kan bijbenen.

Een goede horeca vaatwasser maakt het verschil

Natuurlijk is het niet efficiënt om de hele dag door de vaat met de hand te doen. Zeker niet in een goedlopend restaurant. Een professionele horeca vaatwasser is hierbij de uitkomst. Deze machine reinigt in een mum van tijd grote hoeveelheden borden, glazen, bestek, maar ook pannen, gastronormbakken en andere keukenbenodigdheden. Zo hoeft de afwasser in jouw restaurant enkel en alleen de horeca vaatwasser steeds goed in en uit te ruimen zodat alles er netjes in past. De horeca vaatwasser doet de rest.

Waar moet je opletten bij de aanschaf van een horeca vaatwasser?

Wanneer je een horeca vaatwasser wilt gaan kopen kun je voornamelijk kiezen uit verschillende maten. Doorgaans kun je je keuze laten afhangen van de hoeveelheid mensen die op een avond in jouw restaurant komen eten en de snelheid waarmee je borden en anders servies wilt hergebruiken. Een groter formaat vaatwasser zorgt ervoor dat je meer keukenbenodigdheden tegelijkertijd kunt afwassen waardoor je sneller en efficiënter kunt werken. Let er uiteraard wel op dat de vaatwasmachine niet teveel ruimte inneemt in jouw keuken. Om een goed georganiseerde vaatwas hoek in te richten, heb je immers ook ruimte nodig om alle afgewassen horeca servies, glazen en keuken gereedschappen schoon en droog weer weg te zetten.