Trouwen in Adam
Image default
Society / Relationships

Vissend met dobber op karper

Het vissen met een dobber kan een heel goede manier zijn om veel, maar ook grote karper te vangen. Dit terwijl veel karpervissers ervoor kiezen om liever statisch met loodsystemen karper te vangen. Daarbij heb je veel minder nodig van de hengelsport winkel dan je mogelijk denkt. In dit artikelen geven we enkele tips waar je op kunt letten als je het ook eens met de dobber wilt proberen en kijken of je hier sneller, meer of groter resultaat mee kunt behalen. 

Het grote succes met het vissen met de dobber schuilt in de grote afstanden en vele locaties die je af kunt vissen. Bij het statisch vissen is het wachten tot de vis de voerstek aandoet en vervolgens voldoende vertrouwen ontwikkeld om te gaan azen. Dit duurt soms uren om dit te bereiken. Bij het struinend vissen kan je eerder de karper opzoeken en gericht aanvoeren. Het azen van de karper is vervolgens goed waar te nemen door te kijken naar stofwolken, wuivende staarten of aasbellen. Je hoeft hier niet direct op te wachten. In de tussentijd kan je andere stekken aanvoeren en zoeken en deze vervolgens stuk voor stuk nalopen. Is het na 5 á 10 minuten niets dan doe je en volgende aangevoerde stek aan. Hierdoor kan je heel gericht en effectief de karper belagen en ik korte tijd meerdere vissen vangen. Wel vraagt dit natuurlijk ander materiaal dan bij het statisch vissen. Onderstaande enkele high-lights waar je aan kunt denken:

  • Vismolen

Je hebt geen grote big-pit vismolen nodig tijdens het vissen met dobber. Integendeel zelfs. Een grote zware molen zal eerder in de weg zitten en is onnodig zwaar om de hele tijd mee te tillen. Ook de hoeveelheid lijn die je nodig hebt is beperkt. De kans dat er een keer meer dan 40 meter lijn uitstaat is zeer gering, want het meeste gebeurd eigenlijk onder de top van de hengel plaats. 

 

  • Vishengel

Kies hier voor een zachte hengel. 2.0lbs is eigenlijk al teveel van het goede. Liever een 1.25 of 1.5lbs van zo’n 3,9meter. Dit geeft net de nodige lengte om secuur het aas aan te bieden en is zacht genoeg om de klappen van de karper op te vangen onder de top van de hengel, zonder dat de haak los zal schieten. 

https://www.sportvisgigant.nl/