Trouwen in Adam
Image default
Society / Relationships

De bouw in de problemen

De bouw zit momenteel in grote problemen. “Waarom?” vraag je je misschien af. Er zijn twee redenen voor. 

 

De eerste reden is dat er een groot tekort aan bouwvakkers is. Er zijn namelijk steeds minder jongeren die zich aanmelden voor een studie in de bouw. Waarom dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Het kan zijn omdat veel MBO-ers na hun MBO-diploma besluiten door te studeren op het HBO en soms zelfs WO. Hierdoor zijn er steeds meer hoogopgeleide mensen, en deze mensen werken zelden in de bouw. De bouwvakkers zelf hebben er een andere verklaring voor. Zij denken dat het beroep niet aantrekkelijk is. Het is hard werken, je wordt er vies van en je verleidt ook niet bepaald vrouwen als je kan vertellen wat Gipsplaatschroeven en Versterkingshoeken zijn. Daarom denken ze dat veel jongens toch niet voor deze richting gaan. Echter zou je het laatste ook kunnen zeggen over ICT, met technische termen. Toch is die studie steeds groter aan het worden. 

 

Door het tekort aan bouwvakkers, worden er bouwvakkers uit andere landen aangetrokken. Deze mensen komen vaak uit het Oostblok en zijn bereid voor weinig geld te werken. Echter wonen deze mensen in erbarmelijke omstandigheden, soms zelfs in tenten. Eigenlijk is dit dus geen ideale oplossing. 

 

De tweede reden is dat steeds meer bouwprojecten stopgezet worden om de stikstofuitstoot te beperken. Hierdoor kunnen de bestaande bouwvakkers niet meer aan de bak en komen er niet meer woningen bij, in een tijd van grote woningnood. Doordat dit zo bekend is, draagt dat ook weer bij aan het feit dat steeds minder jongeren in de bouw willen werken. Het lijkt zo namelijk een instabiele business. 

 

Ten slotte komt steeds meer naar buiten dat de omstandigheden bij de bouw zelf ook vaak niet helemaal veilig is. De veiligheidsmaatregelen worden lang niet altijd in acht genomen. 

https://www.bnvtools.nl/